W ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego dla przedszkoli pt „Skąd się biorą produkty ekologiczne” opracowanego przez Sanepid wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w grupie starszaków przeprowadzony został cykl zajęć dydaktycznych
Miały one na celu zwiększenie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Tematy realizowane w ramach programu to : - Produkty ekologiczne – warzywa i owoce w nich energii moce - Sił przybywa od kromki zdrowego pieczywa - Piękne zęby i mocne kości, gdy zdrowy nabiał na stole gości - Ekologiczne mięso i jaja naszą krzepę podwaja - Zdrowy tłuszcz, oliwa na nasz organizm dobrze wpływa
Pięciolatki w ramach programu skąd się biorą produkty ekologiczne miały możliwość uczestniczyć aktywnie w przygotowaniu koktajlu bananowego oraz w przygotowaniu chlebka ziołowego. Własnoręcznie przygotowane posiłki smakują zawsze wybornie, rozwijają zainteresowania kulinarne i zachęcają dzieci do wspólnego eksperymentowania w kuchni.